14
Δεκέμβριος
 

Η «DO LIST» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Συντάχτηκε από τον  στις 15:03

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της τελευταίας τριετίας

υποδεικνύουν ότι ο καθένας έχει περάσει, βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί στη δύσκολη θέση να αναζητά δουλειά. Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι πάντα εφικτή, γι’ αυτό και πολλοί άνεργοι αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος και απογοήτευση. Επειδή, όμως, η απάντηση στην ανεργία δεν είναι η κατάθλιψη, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε διεξόδους και τρόπους προκειμένου να ανασυντάξετε τον εαυτό σας και να βγείτε ξανά στη «μάχη» της εργασίας.

ΣΚΕΨΗ 1η: Η ανεργία δεν είναι ντροπή. Το γεγονός ότι απολυθήκατε αλλάζει απότομα τη ζωή σας, όμως μην ενδώσετε στη θλίψη και την απογοήτευσή σας και μην παραιτηθείτε. Επαναπροσδιοριστείτε και μην επηρεάζεστε (όσο είναι δυνατό, βέβαια) από τη γενικότερη απαισιοδοξία των ημερών. Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε μια δύσκολη κατάσταση και ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αποδείξετε ότι είστε δυνατοί.

ΣΚΕΨΗ 2η: Άλλο ανεργία και άλλο αεργία. Μην αφήσετε το χρόνο να πάει χαμένος, προδικάζοντας ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μάταιη. Πείτε σε συγγενείς και φίλους ότι ψάχνετε δουλειά, ερευνήστε τις όποιες αγγελίες σε εφημερίδες και διαδίκτυο και στείλτε το βιογραφικό σας σε εταιρίες που σας ενδιαφέρουν, ακόμα κι αν τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν κάποιο άνοιγμα θέσης.

ΣΚΕΨΗ 3η: Ελέγξτε αν δικαιούστε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το ποσό δεν είναι σημαντικό, μπορεί όμως να σας βοηθήσει να καλύψετε κάποιες βασικές ανάγκες σας όσο θα αναζητάτε εργασία.

ΣΚΕΨΗ 4η: Προσαρμόστε τις ανάγκες σας στο νέο σας οικονομικό πλαίσιο. Ακόμα κι αν έχετε αποταμιεύσει χρήματα, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι ως άνεργοι δεν είστε σε θέση να ξοδεύετε όπως πριν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να είστε πιο συντηρητικοί στα έξοδά σας για το διάστημα που θα βρίσκεστε εκτός του «εργασιακού αγώνα».

ΣΚΕΨΗ 5η: Να είστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε προτάσεις. Είναι δυστυχώς δεδομένο ότι οι απολαβές έχουν πλέον μειωθεί αισθητά και πολλοί εργαζόμενοι συμβιβάζονται με την υποαπασχόληση ή την ετεροαπασχόληση. Γι’ αυτό θα πρέπει να δεχτείτε να προσαρμοστείτε και να συμβαδίσετε με τους καιρούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβιβάσετε τον εαυτό σας, τα προσόντα σας ή την προϋπηρεσία σας. Αν, όμως, βρείτε μια δουλειά χαμηλών απολαβών, σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να παίρνετε λίγα και να συνεχίζετε να αναζητάτε κάτι καλύτερο, από το να μην παίρνετε τίποτα.

ΣΚΕΨΗ 6η: Γεμίστε το χρόνο σας. Η ανεργία σας αφήνει πολλές ελεύθερες ώρες, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε βρίσκοντας χόμπι ή ασχολίες για τις οποίες δεν είχατε πριν χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να δείτε πιο θετικά το γεγονός της έλλειψης εργασίας σας και να αφιερώσετε χρόνο σε πρόσωπα και πράγματα τα οποία είχατε αμελήσει. Γι’ αυτό, αντισταθείτε στην επιθυμία σας να παραιτηθείτε από τα πάντα και να κλειστείτε στο σπίτι σας, και γεμίστε το χρόνο σας με ασχολίες που σας ικανοποιούν συναισθηματικά και ψυχικά.

Το βασικότερο όλων είναι να ξεφύγετε από τον κυκεώνα απελπισίας που δημιουργεί από μόνη της η λέξη «ανεργία». Η οκνηρία και η θλίψη δεν είναι λύσεις, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας όσο «στενά» κι αν είναι τα πράγματα. Θυμηθείτε ότι πράγματα όπως η ψυχική και σωματική σας υγεία, η οικογένειά σας, οι φίλοι σας είναι πολύ πιο σημαντικά και βρείτε τρόπους να τα απολαμβάνετε ακόμα και όταν η καθημερινότητα δυσκολεύει…

Σχετικά Άρθρα

 • ΑΝΕΡΓΟΙ, ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
  Κατηγορία: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καλεσμένος στο Star Channel

 • ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ. ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΜΕ
  Κατηγορία: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καλεσμένος στο Kontra Channel

 • ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΠΛΕ
  Κατηγορία: ΤΕΛΕΙΑ & ΠΑΥΛΑ

  Του Γιάννη Κ. Καρούζου*

  Η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά τον πήχη της άμυνάς της στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε σχέση με το λεγόμενο νέο εργασιακό. Θεωρεί ευκταία την επαναφορά στα αυτονόητα, όπως αυτάρεσκα υποστηρίζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας: την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αποφυγή αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων, την αποφυγή αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά του συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού στη διαδικασία καθορισμού του όπως πριν τα μνημόνια κλπ κλπ.

  Της διαφεύγει όμως ότι η ίδια είχε δεσμευτεί με το προηγούμενο τρίτο μνημόνιο, που η ίδια κατάρτισε και ψήφισε, στον αποκλεισμό μίας τέτοιας επιλογής, δηλαδή της επιστροφής σε πρακτικές προ των μνημονίων, όπως ξεκάθαρα απεικονίζεται στο σχετικό νομοθετικό κείμενο που σήμερα ισχύει.

  Αυτά αποτελούν τις δικές της κόκκινες γραμμές, μίας πολιτικής χωρίς όραμα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μετρήσιμα άμεσα αποτελέσματα που όμως έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας και η χώρα. Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο ακροατήριό της και καλλιεργεί την επικοινωνιακή εικόνα ότι –δυστυχώς–, πλέον, το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ύστερα από τη δική της ανάπτυξη των κόκκινων γραμμών, εκφεύγει των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και ανάγεται σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο. Με βάση όμως ποια εθνική πολιτική; Πότε η ίδια την σχεδίασε; Πότε την ανέπτυξε στην κοινωνία; Πώς την «οχύρωσε» με επιχειρήματα στην αποτελεσματικότητά της; Ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής της και σε ποιο βάθος χρόνου εκείνα των κόκκινων γραμμών της;

  Αγνοείται το όραμα της κυβέρνησης στα εργασιακά. Δηλαδή σε έναν τομέα που η χώρα έχει πρώτιστη ανάγκη να βρεθούν τώρα λύσεις και να αναπτυχθούν εθνικές - μπλε γραμμές μεταρρυθμιστικής πολιτικής άμεσης αποτελεσματικότητας, πανεθνικού χαρακτήρα, που θα σήκωνε πολλά πρωθυπουργικά διαγγέλματα στην προβολή της.

  Σήμερα η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από τα «αυτονόητα», που αποτελούν μπαλώματα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στη ζούγκλα που κυριαρχεί στα εργασιακά.

  Σήμερα η αγορά εργασίας μαστίζεται από ένα κυρίαρχο ανεπίλυτο πρόβλημα: Την ανεργία. Για μία ακόμη φορά όμως λείπει το εθνικό σχέδιο. Η απουσία μίας ολοκληρωμένης πολιτικής με αντίμετρα και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Είναι διαπιστωμένο ότι το εργασιακό αποτελεί μόλις το 5,6% στους δείκτες που καταμετρούν τα «εμπόδια» στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας.

  Προηγούνται πολλά σοβαρότερα, όπως αυτό της γραφειοκρατίας (26%), της πρόσβασης στη χρηματοδότηση (19,8%), της διαφθοράς (11,6%). Καμία σύζευξη πολιτικών στους συγκεκριμένους τομείς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Οι γραμμές όμως της κυβέρνησης παραμένουν κόκκινες στο εργασιακό! Πώς θα αντιμετωπιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία, προκειμένου να επιστρέψει στο 7,9% του 2008, θα χρειαστεί περί τα 20 έτη; Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, όταν οι ιδιωτικές επενδύσεις φτάνουν μόλις το 7,7% του ΑΕΠ και από το 2007 μειώθηκαν κατά 73,3%. Πόσο οι κόκκινες γραμμές και μόνο αυτές, που αναπτύσσει η κυβέρνηση, αποτελούν ανάχωμα σε όλα αυτά; Με ποιον τρόπο τα αντίμετρα (sic) της κυβέρνησης θα εξαλείψουν το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών από 1 - 15 μήνες σε περισσότερους από 900.000 συμπολίτες μας του ιδιωτικού τομέα;

  Τα πράγματα θα πρέπει να κατανοηθούν ως σύνθετα για να θεωρηθούν στη συνέχεια «αυτονόητα». Από κόκκινες γραμμές χορτάσαμε. Από εθνικές πολιτικές έχει ανάγκη ο τόπος και με βάση τα αποτελέσματα αυτών άπαντες κρίνονται.

  Αυτοσχεδιασμοί και επιμέρους υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις σε μία απορρυθμισμένη αγορά εργασίας χωρίς εθνικές - μπλε γραμμές μίας συνολικής πολιτικής οδηγούν στην αποτυχία.

  * Ο κ. Γιάννης Καρούζος είναι εργατολόγος.

  Πηγή: www.liberal.gr

 • ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  Κατηγορία: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Δήλωση του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου

 • ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
  Κατηγορία: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Δήλωση του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του Real Fm.

920x45 clean


followus 2
fb button  twitter button  youtube icon
logo 4
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2014
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ